Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Kaikki blogit puheenaiheesta Infrastruktuuri

Kiitokset hallituksen politiikalle vasemmalta!

Pidän istuvan hallituksen politiikkaa erittäin huonona kokonaisuutena arvostellen. Tämä ei liene vasemmistopoliitikon näkemykseksi kovin yllättävä juttu, mutta samanlaisia arvioita on tullut kovin monelta asiantuntijatahoilta. Esimerkiksi itseään porvariksi luonnehtinut taloushistorian emeritusprofessori Markku Kuisma on luonnehtinut Sipilän hallitusta jopa historiallisen huonoksi.

Jatkuvasta infran parantamisesta lääke työttömyyteen

Kun Amerikkaan tuli lama 1920- ja 1930-luvuilla, aloitti hallitus elvytysohjelman nimeltä New Deal. Siinä rakennettiin infrastruktuuria valtion kustannuksella. Suomessa on nyt hieman samanlainen tilanne, tosin lama ei ole niin paha kuin Amerikassa tuolloin.

Toimisiko sama lääke myös Suomessa? Teitä voitaisiin parantaa moottoriteiksi, matkapuhelinverkkoja nopeiksi 5G-verkoiksi, rautateitä kestämään Pendolino-tason matkustajajunaliikenne, satamalaitteita voitaisiin modernisoida ja julkinen valaistus voitaisiin vaihtaa energiatehokkaaseen led-tekniikkaan. Tapoja varmasti olisi monia.

Metafora (kielikuva)

Tammikuun puolivälissä tapahtui Moskovassa traaginen onnettomuus, jossa hissikopin pohja petti ja 36-vuotias nainen, Irina Volodina, tippui 7:stä kerroksesta hissikuilun pohjaan. Koska tämä kuolemaan johtanut tapaus sattui eliitin "Punaiset purjeet"-asuinalueella toimittaja Sergei Jerzhenkov rupesi tutkimaan mistä ja kenestä oli kysymys. Jerzhenkov työskentelee televisioyhtiö "Dozhd":in toimituksella, joka on Venäjän harvoja itsenäisiä toimituksia.

Mustaan aukkoon katoavat rahat

Aluksi kaikki näytti sujuvan hyvin Tilapäisratkaisu-pilvenpiirtäjässä. Konttivirkamiehet olivat jo ehtineet onnitella itseään hienosta ratkaisusta, kun ongelmia alkoi ilmetä. Nuorisojoukot olivat ryöstäneet useampia ylempien kerrosten omistusasujia, ja palveluyritys toisensa jälkeen laittoi pillit pussiin. Suomenlinna oli tähän asti pärjännyt kokonaan ilman omia poliisivoimia ja oikeuslaitosta, mutta nyt tilanne näytti olevan muuttumassa. Tilapäisratkaisun hallitus ja asukasneuvosto kutsuttiin neuvotteluun Pirunkirkkoon.

SSS-hallituksen kur(j)istuslinja on väärää politiikkaa

# Katselin Yle Tv1:stä ruotsalaisen journalistin Erik Sandbergin dokumentin taloustieteilijöiden vaihtelevista teorioista (Ulkolinja 23.7. klo 22.05). Jos se jäi näkemättä, kannattaa katsoa Areenasta. Ohjelmassa kerrotaan, että vuodesta 2008 jatkuneen kriisin syitä on selittänyt syvällisesti ranskalainen Thomas Piketty. Hänen mukaansa kapitalismi on ajautunut vaiheeseen, jossa tuloerot vain kasvavat ja pääomat kasaantuvat, pankit voivat hyvin ja yhä useammat kansalaiset huonosti.

Tyhmä kysyy: mitä ihmettä tarkoittaa tulonsiirto?

Pikku-Mustan yliopistoon oli alkanut saapua tutkijoita. Hakijalaumalle oli ilmoitettu, että alkuvaiheessa työvälineitä ei vielä hankittaisi, joten suuri osa fyysikoista, lääketieteen tutkijoista, kemisteistä sun muista mikrobiologeista oli lykännyt saapumistaan. Sen sijaan paikalle oli ilmestynyt filosofeja, historioitsijoita, kielitieteilijöitä, kauppatieteilijöitä, valtiontaloustieteilijöitä ja muita vähemmän kalliita teknisiä laitteita tarvitsevia tutkijoita.

Monttu keskellä Suomenlinnaa

Suomenlinnassa asui siis jo 4.500 uudisasukasta, ja osa entisistäkin, sillä vuokrasopimuksilla oli tyypillisesti hyvin pitkä irtisanomisaika. Eihän sinne aiemmin ollut tullut uusia asukkaita kuin hyvin satunnaisesti, joten sopimukset olivat olleet voimassa erittäin pitkään. Vanhat asukkaat kyräilivät uusia, ja etenkin työmiesten projektit entisissä asuinhuoneistoissa ärsyttivät heitä. Taloihin rakennettiin nopeaan tahtiin ravintoloita, erilaisia pieniä liiketiloja ja toimistoja.

Pisaraa järkevämpiä investointeja kuten Lohja-rata

Tällä hallituskaudella Valtio teki maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksen Helsingin seudun 14 kunnan kanssa. Kunnat sitoutuivat kasvattamaan asuntotonttien kaavoitusta vuosina 2016 -19 kerrosalana mitattuna noin 25 %:lla verrattuna voimassa olevaan MAL –aiesopimukseen ja tonttitarjonnan merkittävään lisäämiseen.

Maalta kaupunkiin tai takaisin.

Koko suomi pidettävä asuttuna.

 

 

Suomi on harvaan asuttu ja iso maa, ainakin eurooppalaisessa mittakaavassa, meillä on upea luonto ja väkimäärään suhteutettuna valtavat luonnonrikkaudet, samaan aikaan joidenkin hallituspuolueiden agendana on maaseudun alasajo. On vaikea keksiä miksi tämä eräiden ajama maalta kaupunkeihin muuttaminen olisi kansakunnan etu.

 

Jos luonto voisi äänestää vaaleissa, se äänestäisi SDP:tä.

Jos luonto voisi äänestää vaaleissa, se äänestäisi SDP:tä.

Tähän asti luonnonsuojelussa ei ole ollut mitään logiikkaa, vaan se on ollut täydellistä kansan harhauttamista. Vihreät yrittävät ajaa ihmisen pois luonnosta. Oikealta, keskeltä ja vasemmalta he antavat riistää perusteettomasti sen minkä voivat. Eikä tämä ryöstö tapahdu yhteiskunnan hyväksi, vaan pääoman kasvattamiseksi. Vähävaraiset eivät hyödy tästä mitenkään.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä