Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Kaikki blogit puheenaiheesta EU:n ulkosuhteet

Euroopan ja Afrikan suhde - ongelmasta mahdollisuudeksi

Me eurooppalaiset näemme Afrikan lähinnä köyhänä ja sotien repimänä maanosana, josta lähdetään massoittain kohti Eurooppaa paremman tulevaisuuden toivossa. Euroopalla koetaan olevan riittävästi omiakin ongelmia ratkottavanaan, ja siksi  sen on valvottava tehokkaammin rajojaan ja pitäydyttävä rahojen haaskaamisesta tuloksettomiin kehityshankkeisiin. Todellisuudessa kuitenkin Euroopalla ja Afrikalla on paljon voitettavanaan, jos maanosat kykenevät yhteistyön kautta hyödyntämään toistensa vahvuuksia nykyistä paremmin.

Tarzanin ja Janen seikkailupuistosta kohti nykyaikaa

Viisumijupakasta Ukrainan kriisin ratkaisuun

Presidentti Sauli Niinistö teki viisumijupan jälkeen sen minkä voi korjatakseen suhteita Venäjän johtoon: hän pahoitteli tapahtunutta ja vakuutti, ettei matkustuskielto, vastannut Suomen kantaa asiassa.  

Ulkopolitiikka tuuliajolla

Presidentti Urho Kekkonen totesi aikanaan, että jos sisä- tai ulkopolitiikan pitää olla rempallaan, olkoon se sisäpolitiikka. Kekkosen aikana elettiin totalitaristisen Neuvostoliiton naapurina eikä ulkopolitiikassa ollut varaa epäonnistumisiin.   

Kylmä sota on päättynyt eikä ulkopolitiikan johto ole enää yksiselitteisesti presidentin käsissä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk) perusporvarihallitus painii talouspoliittisten haasteiden kanssa kuten edeltäjänsäkin. Se ei näytä kuitenkaan riittävän: nyt rempallaan on ulkopolitiikka.

Ashtonille suomalainen seuraaja?

Euroopan unionin ensimmäisen korkean ulkopoliittisen edustajan, Catherine Ashtonin kausi on pian päättymässä. Viisi vuotta sitten Euroopan yhteisen ulkopolitiikan johtoon oli tarjolla mm. Tony Blair. Tehtävään haluttiin kuitenkin selkeästi matalamman profiilin henkilö, aatelisrouva Lady Ashton.

EU:n ja Israelin sopu yhteishankkeesta - direktiivit haudattiin liitteisiin

Israel ja EU pääsivät tällä viikolla sopuun Israelin osallistumisesta EU:n jättimäiseen – 80 miljardia euroa – tutkimus- je kehityshanke Horizon 2020:een.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä