Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Kaikki blogit puheenaiheesta Tuulienergia

Näkökulmia energiatulevaisuudesta

Vaurastumisen ja väestönkasvun seurauksena maailman energiankulutus tulee jatkamaan kasvuaan. Fossiilisten polttoaineiden aiheuttamista ilmastopäästöistä pitää päästä pikimmiten eroon. Mistä saamme jatkossa energiaa hyvinvointimme ylläpitämiseksi?

Energiavarannot voidaan jakaa kahteen ryhmään: uusiutuviin ja uusiutumattomiin. Kuvassa 1 nämä esitetään suhteutettuna maailman energiantarpeeseen. Huomattakoon, että uusiutumattomien energialähteiden - maakaasu, öljy, uraani ja kivihiili - osalta kuva esittää kokonaisvarantoa, uusiutuvien osalta vuosittain uusiutuvaa varantoa.

Saharan metsittäminen

Saharan eteläpuolisen Sahelin metsittäminen onnistuu jo ihan luontaisesti, olemassa olevat juurakot lähtevät kasvamaan luontaisesti, kunhan eläimet pidetään poissa metsitettävältä alueelta toistaiseksi. Paljolti asioita voidaan edistää myös maanomistusasioita järjestämällä.

It-harha teknologian kehityksessä

On todettu, että Suomeen mahtuu yksi ajatus kerrallaan. Nyt lobataan ja hypetetään sähköautotekniikkaa ryminällä. Somekeskustelussa yleinen mielipide tuntuu kääntyvän ajatukseen, että teknikka tulee ja jyrää polttomoottorit viimeistään kolmen vuoden päästä. Että jo ylihuomenna ajamme aurinkoenergialla liikkuvilla menopeleillä. Ja joka ei tähän narratiiviin usko, on asennevammainen kalkkis, joka ei pysty luopumaan vanhasta. 

Don Quijote- populismista kuntalaistyytyväisyyteen

Energiamarkkinat ovat murroksessa meillä ja maailmalla, ja muutosvastarinta näkyy välillä koventuneina äänenpainoina. Tuulivoimasta putkahtaakin julkisuuteen siten lähinnä populistisia mielenilmaisuja, ei niinkään faktoja.

Tuulivoimatuet tulevat veronmaksajille moninkertaisesti takaisin

Uusiutuvien tukeminen on kiistatta pudottanut sähkön hintaa koko Euroopassa. Tuulivoimatuet tulevat veronmaksajille moninkertaisesti takaisin. Suomalaiset kuluttajat säästävät halvempana sähkönä kaksi miljardia euroa vuodessa tukemalla tuulivoimaa 300 miljoonalla eurolla vuodessa.

Se tietenkin harmittaa energia-alan vanhoja suuria toimijoita, jotka ovat menettäneet käytännössä puolet liikevaihdostaan.

Kuluttajille pian maksetaan uusiutuvien cleanenergioiden käytöstä ?

Saksanmaalta kuuluu kummia: Saksassa uudistuvan energian tuotanto huipussaan – kuluttajille maksettiin sähkönkulutuksesta.:

Uusiutuvan energian tuotanto-osuus kasvoi viime sunnuntaina Saksassa nopeammin kuin hiili- ja ydinvoimaloita ehdittiin ajaa alas. Sähkönkäyttäjät tienasivat.

Tuulivoiman hyödyt peittoavat sen haitat

Tuulivoimasta putkahtaa julkisuuteen lähinnä populistisia mielenilmaisuja, ei niinkään faktoja.

Tuulisähkön tuotanto ylitti jokin aika sitten hiililauhdetuotannon. Tuulivoimalla korvataan sähköjärjestelmässä muuttuvilta kustannuksiltaan ympäristöhaitallista, kalleinta tuotantoa. Tuulivoiman tuotannon lisäyksellä on ollut sähkön markkinahintaa laskeva vaikutus. Sähkön markkinahinnan laskusta hyötyvät suoraan ainakin raskas teollisuus ja vientiteollisuus, välillisesti myös kuluttajat.

HAITEKKIAPA HYVINKIN...

Parikymmentä vuotta sitten pönötin Jyväskylässä VIP-porukassa. Olimme avaamassa vaihteistojen testausyksikköä tuulimyllyteollisuuden tarpeisiin. Olin jo silloin kolunnut suuren määrän suomalaista huipputeknologiaa ja sen sovellustapoja, joten oli luonnollista, että juhlatunnelmassakin minulla oli pieni kritiikin vire, jonka pidin omana tietonani.

Suomalaiset poliitikot, eli sähköriippuvaiset sähköallergikot

Energiapolitiikkaan liittyvästä keskustelun yhteydestä on unohtunut kokonaan totuus. Meidän politiikkamme kärsii suorastaan sähköallergiasta. Pelkäämme lisätä sähköntuotantoa, koska kaikessa on haittansa. Kuitenkin olemme täysin sähköstä riippuvaisia. Ja kun sanon täysin, tarkoitan täysin:

Suurimman osan vuodesta elämme täysin keinovalojen loisteessa, ja asuntomme lämpenevät sähköllä. Ja niiltä osin, kun asunnot lämpenevät jollain muulla menetelmällä, niidenkin yhteyteen liittyy sähkö joko laitteiden käyttöön tai polttoaineen kuljetukseen.

Viuh vauh puuh Suomi puhaltaa itsensä kumoon

Maapallon ilmaston tulevaisuuden avaimet ovat Kiinan, Intian ja muiden kehittyvien valtioiden käsissä.

EU ja Suomi ovat jo tehneet jotakuinkin sen, mitä voivat. Oman osansa. Mitä maapallon ilmastonmuutoksen torjuntaan tulee. Uusiutumattomien luonnonvarojen säästeliään käyttämisen lisääminen on sitten toinen aihepiiri.

Energianhinnan nostaminen sekä tuulimyllyjen ja biopolttoaineiden lisääminen tukiaisten varassa on typerää oman talouden kumoamiseen tähtäävää puhkumista. Voimavarojen keskittämistä vääriin asioihin. Pallo ilmastonmuutoksen hidastamisesta on muualla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä