Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Kaikki blogit puheenaiheesta Oppisopimuskoulutus

Oppisopimus tehokkaampaan käyttöön

Saksassa, kuten muuallakin Keski-Euroopassa, oppisopimuskoulutuksella on vuosisataiset perinteet. Siellä puhutaan mestari-kisälli-mallista, jossa osaaminen ja ns.hiljainen tieto siirretään työpaikalla sukupolvelta seuraavalle.

Oppisopimuspaikkojen syntymistä helpotetaan - hyvä vai huono nuorillemme?

Työ- ja elinkeinoministeriön uutiskirje 17.5.2018:

"Oppisopimuspaikkojen syntymistä helpotetaan

Oppisopimuspaikkojen syntyminen helpottuu. Oppisopimuspaikkojen syntymistä helpottavat lakimuutokset astuvat voimaan 1.7.2018.

"Rintamalla puolustettu yleissitovuus"

Ulkomainen tuttu kysyi, kuuluiko  (työehtosopimusten)  yleissitovuus niihin asioihin, jotka saivat suomalaiset puolustautumaan viime sodissa.    Hetken mietin, että sanonkin vastoin todellisuutta "kyllä tosiaan    olleen" ja jatkaisin " mutta nyt kotimainen viides kolonna eli Eteläranta yrittää tuon verin varjellun saavutuksen tuhota..".   Vaan en sitten kuitenkaan.

 

Oppisopimuksesta todellinen vaihtoehto peruskoulun päättäneille

Oppisopimuksella voi Suomessa opiskella ammatillisen perustutkinnon, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon käytännön työtehtäviä tekemällä. Opetushallitus on vahvistanut yhteensä 360 tutkintojen ja opetussuunnitelmien perusteita. Opiskelujärjestelyt vaihtelevat tapauskohtaisesti mutta tyypillisesti käytännön harjoittelua yrityksissä täydennetään tietopuolisella opetuksella alan oppilaitoksessa 1-3 päivänä kuukaudessa.

 

Nuorisotyöttömyydestä

Nuorisotyöttömyys on yksi merkittävimmistä yhteiskunnallisista ongelmistamme. Ratkaisua on haettu, mutta tehottomasti.  On suuri joukko nuoria,  jotka eivät ole pulpetissa viihtyviä, mutta omaavat runsaasti käytännön taitoja. Oppisopimuskoulutuksella on mahdollista saada nuori kiinnostumaan, oppimaan ammatin ja työllistymään.

Oppivelvollisuusiän korottamisen sijaan oppisopimuskoulutusta työhön

Demareiden ahaaelämys nuorten syrjäytymisen estämiseksi on oppivelvollisuusiän korottaminen vuodella. Mielestäni se ei auta siihen mihin se on lähinnä tarkoitettu eli nuorten syrjäytymisen estämiseen. Lisäksi se on nykytilanteessa turhan kallis. Demarit puhuvat 15 miljoonasta, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus 15-29 miljoonasta ja Kuntaliitto 56  miljoonasta eurosta.

Oppisopimusministereiltä pois palkat Jytski vastuuttaa

Oppisopimus ei Jytski von TotaaliKäteistrofin lyhyen matikan  mukaan ole kannattavaa:

- Perusongelma on se, kun alaikäinen räkänokka tai rippikoululikka haluaa mennä pää- tai valtiovelkaministerin oppiin. Hänelle, sille täysin kokemattomalle ja ammattia osaamattomalle broilerille, pitää maksaa ammattiministerin palkka.

Ei siinä ole mitään tolkkua edes 6 matikallani, Pinocchio von Käteinen takuuttaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä