Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Kaikki blogit puheenaiheesta Meri-Lappi

Lasten ja nuorten päihdeongelmat ovat yhteinen asia

Meri-Lapissa on viimeisen kuukauden aikana jäänyt kiinni yli 50 huumausaineita käyttävää nuorta. Näistä alaikäisiä on parikymmentä. Määrä kertoo ongelman vakavuudesta ja ainakin yksi nuori aikuinen on kuollut yliannostukseen. Toinen taas on tehnyt itsemurhan; mahdollisesti käytön aiheuttaman psykoosin seurauksena.

Lapissa joka kolmas yritys toimii globaalisti

Lapissa joka kolmas yritys toimii globaalisti, muualla Suomessa joka viides, toteaa Lapin Kansa pääkirjoituksessaan 29.11.2018. Lapin kansa lisää, että Lappi on Suomen viennin pikkuveturi, joka erottuu muusta Suomesta kansainvälisyydellään, pohjoisessa kasvu tulee etelääkin enemmän ulkomaankaupasta.

Mehiläisen ja Kemin Punakapina

Laadin sopimuksen ja jäävään vastustajani

 

Viimeiset kuukaudet olemme saaneet lukea ja kuulla kuinka Mehiläinen ”ostaa”/”ottaa haltuun” Meri-Lapin perusterveyspalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut. Tosin ostot ovat perusterveydessä olleet ainoastaan osittaiset, Keminmaa ja Simo jäivät paketin ulkopuolelle, tältä osin. En perkaa juristina tarkemmin tuota mysteeristä ostoa/haltuunottoa. Se on sensaatiomaisuudessa niin erikoinen juridinen geissi, että ihan hirvittää.

 

Mehiläinen on meden kerääjä ja parantaja

Mehiläinen ja Meri-Lappi ne yhteen soppii ja huomenna viedään pussauskoppiin. Mehiläinen on ottanut nimensä Kalevalasta, jossa Lemmikäisen äiti kokosi poikansa luut tuonelan virrasta seppo Ilmarisen takomalla haravalla ja ruokki poikansa eläväksi mehiläisen tuomalla medellä.

  Kalevalan viidestoista runo, eli ote siitä.

   

  Siitä äiti Lemminkäisen itse itkulle hyräytyi.

  Meni seppojen pajahan: "Oi sie seppo Ilmarinen!

  Taoit ennen, taoit eilen, taopa tänäki päänä!

  Varta vaskinen harava, piitä piihin rautaisihin;

  Tuleeko Pörriäisestä uusi Caruna?

  Kriisikuntien päättäjillä on vaikeita ratkaisuja mietittävänään palvelujensa turvaamiseksi. Vaihtoehtoina saattaa olla pakkoliitos toiseen kuntaan tai se, mitä pohjoisessa, ns. Meri-Lapin mallissa tapahtui: Kemin ja Tornion ympäristön kunnat päättivät siirtää terveydenhoitoaan kuntien ja terveyspalveluyhtiö Mehiläisen muodostamalle yhteisyritykselle seuraavaksi 15 vuodeksi. Mehiläinen omistaa yrityksestä 81 prosenttia ja kunnat 19 prosenttia. Päätösvalta on siirtynyt kunnilta terveysjätille.

  Meri-Lapista tulossa veroparatiisiyhtiön setelipaino

  Jos minulla olisi vielä tukkaa päässä, niin se seisoisi pystyssä luettuani luonnoksen Meri-Lapin ja Mehiläinen Oy:n ulkoistamissopimuksesta. Se on karsea. Arvioni perustuu useiden Suomen parhaimpien ulkoistuslakimiesten kanssa sopimuksesta käymiini keskusteluihin, sekä omaan kokemukseeni ja osaamiseni entisenä kunnanjohtajana. 

  Vielä kerran Meri-Lapista ja Mehiläisestä

  Olen oppinut politiikassa yhden hyvän periaatteen: ihmisille on syytä kertoa totuus, mutta samalla heitä on rohkaistava. Yrittänyttä ei laiteta, joten nyt vielä muutama sananen Meri-Lapin ratkaisusta ulkoistaa erikoissairaanhoitonsa Mehiläiselle.

  Meri-Lapin sote-ratkaisusta

  Meri-Lapissa ei pelätä koviakaan ratkaisuja. Maanantaina Kemin, Tornion, Keminmaan ja Simon valtuustot päättivät, että kunnat tulevat ulkoistamaan sote-palvelunsa seuraavaksi 15 vuodeksi kansainväliselle pörssiyhtiö Mehiläiselle. Hurjinta asiassa on, että sopimukseen kuuluu myös koko Länsi-Pohjan keskussairaala.

  Tarvitsemme Meri-Lappiin riittävän erikoissairaanhoidon.

   

  Maanantai 13.11.2017 on tärkeä päivä Meri-Lapin alueen kunnille.

  Tarvitsemme Meri-Lappiin riittävän erikoissairaanhoidon.

   

  Maanantai 13.11.2017 on tärkeä päivä Meri-Lapin alueen kunnille.

  Toimituksen poiminnat

  Julkaise syötteitä