*

Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Uusi Suomi - Uutiset

Julkaise syötteitä
Updated: 19 min 18 s sitten

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

1 tunti 30 min ago

Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen kertoo vastustaneensa sisimmässään Lissabonin sopimukseksi kutsutun EU:n perussopimuksen laatimista, vaikka ajoi sitä samaan aikaan Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen ulkoministerinä.

Jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö ällistyi Väyrysen menettelystä.

Väyrysen tunnustus tuli esiin Iltalehden presidenttitentissä, kun ehdokkaat väittelivät turvallisuuspolitiikasta. Lissabonin sopimuksessa EU:n jäsenmaat sitoutuvat antamaan toisilleen apua, jos toinen jäsenmaa tulee hyökkäyksen kohteeksi.

Nils Torvalds: ”Suomessa elää muilutusmentaliteetti”

1 tunti 33 min ago

Suomessa elää ”muilutusmentaliteetti”, katsoo RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds. Hän kummastelee, kuinka verkkokeskustelujen vihakommenteissa ihmisiä ollaan lähettämässä milloin minnekin.

–Kun minä olen ruotsinkielinen, niin minut pitäisi tietysti lähettää Ruotsiin, Torvalds kertoo.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen myönsi, että hänet halutaan kyydittää Moskovaan.

Laura Huhtasaarelle kipakka kuittaus: ”Ei rajat kiinni -politiikka ole mikään vastaus”

2 tuntia 59 s ago

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari katsoo, että Suomen olisi pitänyt jyrkemmin käännyttää turvapaikanhakijoita Ruotsiin syksyn 2015 pakolaiskriisin aikana. RKP:n Nils Torvalds taas arvioi, että Suomi hoiti oman osansa mallikkaasti.

–Meidän olisi pitänyt sanoa, että nyt Ruotsi rikkoo yhteisiä sopimuksia, Huhtasaari sanoi Iltalehden vaalitentissä Alma-talossa.

Tässä ovat Leijonien olympiajoukkueet, Lasse Kukkosen valinta aiheutti some-raivoa

2 tuntia 17 min ago

Suomen naisten ja miesten jääkiekon olympiajoukkueet ilmoitettiin maanantaina Vantaalla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Yllätyksiä valinnoissa ei nähty.

Riikka Välilä, 44, tekee suomalaista olympiahistoriaa. Hän on kaikkien aikojen vanhin suomalaiskilpailija talviolympialaisissa. Välilä oli voittamassa olympiapronssia jo Naganossa 1998.

Presidenttiehdokkaat paljastivat terveystietonsa – Niinistö: Olen yhä nikotiiniriippuvainen

2 tuntia 29 min ago

Presidenttiehdokkaat kertoivat avoimesti omasta terveydentilastaan Iltalehden järjestämässä vaalitentissä. Kaikki ehdokkaat kertoivat olevansa hyvässä kunnossa presidentin tehtäviin.

Vaalien aikana etenkin keskustan ehdokas Matti Vanhasen terveys on noussut esille, kun hän joutui sydämen rytmihäiriöiden vuoksi jättäytymään sivun viime syksyn vaalitentistä.

–Se sitten joulukuussa sähkösokilla korjattiin kuntoon. Minulla on pysyvä verenpainelääkitys.

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”

3 tuntia 5 min ago

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari uskoo saavansa sunnuntain presidentinvaalissa suuremman kannatusluvun kuin valitsijayhdistys Paavo Väyrynen.

Iltalehden Accuscorella teettämän vaaliennusteen mukaan Väyrynen olisi saamassa 13,2 prosentin kannatuksen ja Huhtasaari 7,8 prosentin kannatuksen. Ennuste perustuu tehtyihin kannatusmittauksiin sekä aiempien vaalitulosten analyysiin.

–Kyllä minä vielä Paavon päihitän, Huhtasaari uhoaa IL:n tentissä.

IL selvitti: Toinen kierros tulee sittenkin? Todennäköisyys 55%

3 tuntia 11 min ago

Jatkokautta hakevan tasavallan presidentti Sauli Niinistön äänisaalis voi sunnuntain presidentinvaalissa sittenkin jäädä alle 50,1 prosentin, selviää Iltalehden teettämästä Accuscoren vaaliennusteesta. Toinen vaalikierros toteutuu 55 prosentin todennäköisyydellä.

Viimeaikaisissa gallupeissa Niinistön kannatus on ollut selvästi yli 50 prosenttia, vaikkakin kannatusluvut ovat laskeneet vuodenvaihteen lukemista.

Suora lähetys: Iltalehden presidentinvaalitentti jossa ei hyssytellä

3 tuntia 24 min ago

Presidentinvaalien viimeinen viikko ennen ensimmäisen kierroksen vaalipäivää käynnistyy Iltalehden suurella vaalitentillä, johon osallistuvat kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta. Ensimmäinen vaalipäivä on sunnuntaina.

Tentin juontavat Iltalehden erikoistoimittaja Susanne Päivärinta ja tuottaja Juha Ristamäki. Tentti järjestetään Alma-talossa Helsingin ydinkeskustassa kello 18 alkaen, ja se kestää kaksi tuntia.

Voit seurata lähetystä alta. Iltalehti lupaa, että ”tentissä ei hyssytellä”.

Ministeriö: Valinnanvapausmalli nyt asiantuntijoiden syyniin – eduskuntaan maaliskuussa

3 tuntia 53 min ago

Sote-uudistuksen valinnanvapautta koskevan lakiesityksen luonnos on lähetetty lainsäädännön arviointineuvostolle. Sosiaali- ja terveysministeriö on nyt julkistanut lakiluonnoksen, jota korjattiin joulukuussa päättyneen lausuntokierroksen jälkeen. Eduskuntaan lait on tarkoitus toimittaa maaliskuussa.

Lainsäädännön arviointineuvosto on itsenäinen toimija, jonka tehtävänä on antaa lausuntoja hallituksen esityksistä ja vaikutusarvioinneista. Valinnanvapauslakiin saattaa tulla vielä muutoksia arvioinnin perusteella.

”Työtön joutuu kohta ottamaan vastaan mitä tahansa työtä millä tahansa palkalla” – Merja Kyllönen teilaa aktiivimallin

4 tuntia 54 min ago

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen (vas.) listaa blogissaan vaihtoehtoisia keinoja työttömyysturvan aktiivimallille, joka on joutunut opposition lisäksi myös kansan hampaisiin. Kyllösen mielestä malli on saanut ihmiset takajaloilleen ”aivan syystä”.

Aktiivimallin kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite on kerännyt jo yli 130 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Kokoomuksen sote-kansanedustaja: ”Vakava riski – maakuntauudistus livahtaa voimaan”

7 tuntia 18 min ago

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen valmistelema maakuntauudistus on pureksittava ja läpivalaistava, vaatii hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa blogissaan.

Sarkomaan mukaan on olemassa ”vakava riski, että maakuntauudistus livahtaa voimaan huomaamatta valinnanvapauskeskustelun suojissa”. Hän muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on vaatinut muutoksia myös maakuntauudistukseen.

Protesti aktiivimallia vastaan kasvaa – 70 000 jäsenen Insinööriliitto mukaan

9 tuntia 7 min ago

Akavalainen 70 000 jäsenen Insinööriliitto aikoo osallistua SAK:n järjestämään mielenilmaisuun aktiivimallia vastaan 2. helmikuuta. Poliittisessa mielenilmauksessa on mukana myös palvelualojen suurliitto PAM.

Feministipuolue pitää presidentin kanslian lähettämiä viestejä painostavina – ”Kiitos jos oikaiset”

9 tuntia 58 min ago

Feministinen puolue pisti viime metreillä lusikkansa presidentinvaalitaistoon julkistamalla tasavallan presidentin kanslian yhteydenoton puolueen puheenjohtajaan. Pienpuolueen puheenjohtaja Katju Aro kertoo kokeneensa syyskuiset viestit ”painostaviksi”, mutta presidentin kansliassa oikaisupyyntöä pidetään tavanomaisena.

”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana” – Puolustusministeri jyrähti kaksoiskansalaisista sotilasviroissa

10 tuntia 18 min ago

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on ottanut puheessaan suorasukaisesti kantaa kaksoiskansalaisten työskentelemiseen sotilasviroissa. Niinistö haluaa evätä kaksoiskansalaisilta sotilasvirat.

USA:n hallinto pysyy suljettuna ainakin maanantain – työntekijät pakkolomautettuina siirtolaiskiistan takia

12 tuntia 36 min ago

Yhdysvaltojen liittovaltion hallinto pysyy suljettuna ja työntekijät pakkolomautettuina ainakin maanantain ajan, Kauppalehti kertoo.

Kolmas suljetun hallinnon päivä varmistui, kun senaatin neuvottelijat eivät päässeet sopimukseen hallinnon rahoituksesta. Siirtolaiskysymykset ovat pinnassa, kun demokraattien senaattoreita yritetään taivutella liittovaltion rahoituksen jatkamisen taakse.

Ruotsin Malmössä räjähti taas

13 tuntia 30 min ago

Ruotsin Malmössä räjähti jälleen sunnuntai-iltana, kertoo muun muassa Sveriges Radio.

Räjähdys tapahtui Rosengårdin lähiössä lähellä poliisiasemaa, joka joutui räjähdeiskun kohteeksi äskettäin. Tällä kertaa räjähdys ei kuitenkaan kohdistunut poliisiasemaan vaan tapahtui samalla kadulla sijaitsevan paikallisen toimistotalon edustalla.

Jokereiden kiertuesaldo yhä nollilla, tiukaksi menee kolmospaikkataisto

21.1.2018 22:12

Jokerit taipui karussa Nizhnekamskin öljynjalostamokaupungissa sunnuntaina pelatussa KHL-jääkiekko-ottelussa Neftehimikille 2-3. Ensimmäisen erän jälkeen Jokerit johti 2-0, mutta suli sen jälkeen.

Vastassa oli toki kovatasoinen joukkue, joka on itäisessä konferenssissa kerännyt pisteitä toiseksi eniten.

Pekka Haavisto vastasi populisti-väitteeseen MTV:llä: ”Tämä on erittäin tärkeää yhteiskunnallista keskustelua”

21.1.2018 21:34

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto joutui MTV:n vaalitentissä sunnuntaina perustelemaan, miksi hän olisi presidenttinä puuttunut aktiivimalliin.

Haavisto kertoi aikaisemmin, että hän olisi pyytänyt vielä juridisia arvioita aktiivimallin laillisuudesta, jos laki aktiivimallista olisi tullut hänen pöydälleen presidenttinä allekirjoitettavaksi. Haavisto lisäsi myös että jos laillisuudesta olisi ilmennyt epäilyjä, hän olisi pyrkinyt käymään keskusteluja hallituksen kanssa lainmukaisuuden varmistamiseksi.

Niinistöltä kuitti Väyryselle MTV:llä: ”Meistä vain toinen on ollut hyväksymässä pahamaineista sopimusta”

21.1.2018 21:00

Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen kävivät Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kiivaan väittelyn MTV:n presidentinvaalitentissä sunnuntaina. Väyrynen syytti Niinistöä Suomen viemisestä ”askel askeleelta” Natoon.

–Sauli Niinistön puheet eivät ole olleet selviä. Hän sanoo, että liittoutumattomuus on hyvä asia, mutta hänen johdollaan on menty juuri siihen suuntaan, että Venäjällä ajatellaan, että me olemme kuin Nato. Minun mielestäni meidän pitää ehdottomasti selventää Suomen asemaa sotilaallisesti liittoutumattomana maana, Väyrynen totesi.

Nils Torvalds hermostui Nato-keskusteluun: ”Ketä tässä oikein yritetään harhauttaa?”

21.1.2018 19:26

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds huomautti sunnuntain vaaliväittelyn alla, ettei muilta ehdokkailta ole vaalitenteissä tullut selvää vastausta siitä, mitä Suomi tekisi, jos Ruotsi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä.

–Emme voi pistää päätämme pensaaseen, ja lykätä omia kantojamme siinä toivossa, että Ruotsi ei hakisi Nato-jäsenyyttä, Torvalds sanoo.

Suomen Nato-jäsenyyden puolesta kampanjoiva Torvalds sanoo, että Suomi olisi puristuksessa Naton ja Venäjän välillä, jos Ruotsi liittyisi puolustusliittoon. Hänen mukaansa ”jokainen asiaan perehtynyt henkilö” tietää tämän.

Sivu 1 | 2 | 3 | 4 | 5 »

Toimituksen poiminnat