Kokoomuksen puheenjohtajan ei tule olla vaalivoittaja

Media on käsittänyt, että kokoomuksessa valitaan tänä viikonloppuna uusi pääministeri. Se ei riitä kuvaamaan koko totuutta. Kuten Kokoomusnuorten puheenjohtajakin alleviivasi, nyt ollaan lähtökohtaisesti valitsemassa Kokoomuksen puheenjohtajaa, eikä vain suorittajatyyppiä johtamaan hallitusta.

Suomen sosiaalidemokraattinen puolue onkin jo saanut tarpeekseen suorittajapoliitikoista. Puolue ei valinnut johtoonsa valtiovarainministeri Jutta Urpilaista. Jos SDP osoitti tyytymättömyytensä hallituksen jopa vasemmistovetoisten kompromissien määrittämään politiikkaan, miksi Kokoomuksenkaan tulisi niellä purematta vallalla ollut linja? Politikointi ja kompromissipolitiikka ovat väärin kansalaisia kohtaan. Kun päätöksenteossa mennään sen mukaan, mikä on edullisinta ammattipoliitikon kannalta, yleisemmät hyödyt jäävät vähälle huomiolle. Silloin ei olla oikealla tiellä.

Neljännen polven kokoomuslaisena haluaisin ennen kaikkea oikeistopuolueelle puheenjohtajan, joka ei ensisijaisesti lupaa vaalivoittoja, vaan ajaa johdonmukaisesti arvojamme. Se jos mikä vaatii kauan kaivattua selkärankaa ja rohkeutta. Mitä hyötyä on vaalivoitoista, jos niiden tuomaa valtaa ei ole lupa käyttää? Vaalivoittojen mukanaan tuomat mahdollisuudet huomataan vasta, kun ne ovat lipuneet auttamattomasti ohi. Eija-Riitta Korhola ryhtyikin kokoomuksen unilukkariksi jäätyään vaille ensisijaista europarlamentaarikon paikkaa.

Onko vaalivoittoja maksivoiva asenne sitten joltain pois? Parisen viikkoa sitten Alexander Stubb soitti minulle, kuten hänellä on viime aikoina ollut tapana kontaktoida monia muitakin tuttaviani. Kysyessään mielipidettäni puheenjohtajavaaleista, totesin vain, ettei Kokoomuksen puheenjohtaja voi puolustaa perintöveron olemassaoloa. Sen lisäksi olen aikaisemmin todennut, ettei ole kokoomuslaista tukea yrityksiä, eikä mitään muutakaan veronmaksajan rahoilla. Jokaisella tämänhetkisellä puheenjohtajaehdokkaalla on ristiriitaisia Kokoomusnuorten vaaliman linjan kanssa, ja jopa ollut tarvetta lähtökohtaisesti ymmärtää se väärin ja vähätellä sitä julkisesti. Tämä kaikki ilmeisesti siksi, ettei haluta tarttua niihin ikäviin asioihin analyyttisesti, joita kokoomusnuoret ovat tuoneet keskusteluun.

Sellaista puoluejohtoa, joka on nimitellyt kohtuuttomasti puuttumistamme epäkohtiin, olen luonnehtinut aikaisemmin koulukiusaajamaiseksi käytökseksi. Toivon, että puheenjohtajavalintaa tehdessään jokainen kokoomuslainen pohtii, miten aikaisemmin toimittu ja vaatii rehellisyyttä. Koulukiusaaja voi tunnustaa toimineensa väärin, eikä ketään tule tuomita loppuiäkseen.

Jos vaalivoittajuus edellyttää epärehellisyyttä ja epäjohdonmukaisuutta, ei kannata olla vaalivoittaja. Puoluejohtomme lanseeraamissa Toivon käyttöohjeissakin sanotaan:
“Älä peittele totuutta, silloinkaan, kun se on epämiellyttävä. Etsi ratkaisuja.”

Kirjoittaja on neljännen polven kokoomuslainen, joka on toiminut Kokoomusnuorten liittohallituksessa sekä Uudenmaan Kokoomusnuorten että Nummi-Pusulan Kokoomuksen puheenjohtajana

JannePihlaja
Kokoomus Nummi-Pusula

Kokoomusnuorten emeritus Uudenmaan piirin puheenjohtaja ja liittohallituksen jäsen. Taloushallinnon tehtävissä työharjoitteluaan suorittava liiketalouden opiskelija ja Lohjan kaupunkisuunnittelulautakunnan varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu