Janne Pihlaja Politiikan kirjanpitoa

Ensimmäinen linjaus vaaleihin

Tässä vaalikoneita täytellessäni tulin huomanneeksi, että oikeastaan minulla taitaa ollakin sanottavaa näissä vaaleissa, jopa blogiksi asti. Olen ehtinyt pitkin kesää olemaan pariin otteeseen paneelikeskusteluissa, lähinnä kokoomusnuoria edustamassa, ja debattia on käyty.

Viimeviikonloppuna ollessani Kokoomuksen nuorten liiton järjestämässä yrittäjyys ja kuntaseminaarissa teki minunkin mieleni avata sanainen arkkuni professori Paul Lillrankin karun mutta, rehellisen esityksen päätteeksi. Mutta väliäkö sillä, turha tuhlata sanoja, jos hiljaisuus on myöntymyksen merkki.

Olen siis samaa mieltä. Ilmaisia palveluita ei ole. Maksuttomia voivat julkiset palvelut olla, mutta tavalla tai toisella niistä joutuu joku maksamaan. Haluaisitko olla asukkaana kunnassa jossa on maksuttomat palvelut, muttei lainkaan työpaikkoja? En myöskään luota, että nämä maksuttomat palvelut ovat sen arvoisia. Maksullisuus ei ole ratkaisu, eikä välttämättä edes ulkoistaminen. Miten olisi palvelusetelit?

En pitäisi ajatusta hassumpana. Julkisen sektorin rahoitus ei ole nimittäin suurin ongelma, vaan yksilöiden valinnan vapauden toteumisen puute pelvelusektorilla. Toki pidemmällä aikavälillä rahoitusta tulee järkeistää, ja siihen välivaiheeksi palvelusetelit voisivat olla hyvä ratkaisu.


Meillä Nummi-Pusulassa valitellaan siitä tasosta, joka näissä julkisesti tuotetuissa "maksuttomissa" palveluissa on. Kuntaliitoksessa Lohjaan on mahdollisuus kääntää tätä kelkkaa uuteen suuntaan.

Eräs ystäväni on päätoiminen opiskelija. Urheilee paljon, mutta sairastelee kuitenkin usein. Terveydenhoidosta jonkin verran tietoinen, reservissä oleva lääkintämies (ystäväni), ei jäänyt sairauttaan valittamaan ja kävi kunnallisessa terveyskeskuksessa. Odotettuaan labratuloksia postilta, hän saikin vain laskun.

Hän totesi minulle, että maksaa mieluummin opintotuillaan vakuutuksen ja käy yksityisellä terveysasemalla kuin kunnallisessa "arvauskeskuksessa" oli se sitten maksullinen tai maksuton.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat